18 mayıs

18 MAYIS 2012


DİKTATÖR (The Dictator)



Ali G. ile başlayan, Borat ile devam edip Brüno'da son bulan çizgide Sacha Baron Cohen, yer yer absürt, yer yer ise tehlikeli olabilecek bir komedinin sözcülüğünü yapıyor. Gerilla tarzı bir belgesel komiği bile diyebiliriz Cohen için. Seçim döneminde ABD Başkan adaylarından birini ti'ye alıp MTV Film Ödülleri'nde Eminem'in kucağına çıplak bir melek olarak düşmesi ya da Oscarda gerçekleştirilen kırmızı halı töreninde bir pazarlama taktiği olarak Kim Jong-il'in küllerini sunucunun üzerine dökmesi gibi. Kabına sığmayan, dimağları zorlayan bir eylem tarzıyla komedisini yaratıyor. Dinamiklerini tahlil etmek kolay da olsa, analiz etmek biraz zor. Son dönemde Martin Scorsese ve Tom Hooper gibi Oscarlı yönetmenlerle çalıştığını da göz önüne alırsak sinemada farklı oyunculuk kabiliyeti ve çekiciliği de olduğu aşikâr. Oyuncunun daha önce Borat ve Brüno'da da birlikte çalıştığı yönetmen Larry Charles'le üçüncü sinema ortaklığı olan Diktatör (The Dictator), önceki filmlerine nazaran kurgusal boyutu çizgisel ilerleyen bir film olarak karşımıza çıkıyor. Orta Doğulu devrik liderlerle kolayca özdeşleştirilebilecek bir lider profili çizen Cohen, filmde ülkesi Wadiya Cumhuriyeti'nin diktatörü rolünde karşımızda...




GÜZEL VE ÇİRKİN (Beauty and the Beast)



Geçtiğimiz yılın Eylül ayında vizyona giren yenilenmiş Aslan Kral (3D) (The Lion King (3D)'den sonra Disney ikinci efsane çizgi animasyonu Güzel ve Çirkin (Beauty and the Beast)'i tekrar sinemalara taşıdı. Aslan Kral 3D'nin dünya çapında yarım milyar dolar gişe yapmasının ardından çalışmalarına hız verilen ve ABD'de Ocak ayında vizyona giren Güzel ve Çirkin 3D, vizyona girdiği ilk iki hafta zirveyi kimselere kaptırmamıştı. Ülkemizde biraz geç de olsa kendisine yaz sezonunda yer bulabilen animasyon, sevmeyi bilmediği için lanetlenen bir prens ile yolu bu 'yaratık'la kesişen bir Belle isimli bir genç kızın masalsı hikâyesini anlatıyor. İlk kez 1991'de vizyona giren ve aradan geçen 21 yılda tazeliğinden hiçbir şey kaybetmeyen bir peri masalı izlemek isteyen her yaştan izleyiciye...




DİKKAT BEBEK VAR
(What to Expect when you' re Expecting)


Ülkemizde Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler ismiyle yayımlanan Heidi Murkoff imzalı aynı isimli kitaptan uyarlanan Dikkat Bebek Var (What To Expect When You're Expecting), hayat mücadelesi içinde hayatları altüst olmuş beş bebek bekleyen anne-baba adayının yaşadıklarına dair duygusal bir komedi filmi. Tüm dünyada anne adaylarının kutsal kitaplarından birine dönüşen ve 25 yılda yaklaşık 25 milyon adet satan “Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler” kitap dizisi, uzun zaman En Çok Satanlar listesinden inmemişti. Hatta öyle ki, son 25 yılın en etkili 25 kitabı arasına girmeyi başarmıştı. Evrenin en gizemli olaylarından doğumun gizemini çözme sürecinde çiftlere tavsiyeler veren kitabın böylesine başarılı olmasında yazarın eşsiz üslubunun yanında kitabın sahip olduğu komik dilin de önemi fazla. Filmin sinemaya taşınması da bu yönüyle bakıldığında pek de şaşırtıcı değil. Başrollerde Cameron Diaz, Jennifer Lopez, Elizabeth Banks, Chace Crawford, Brooklyn Decker, Ben Falcone, Anna Kendrick, Matthew Morrison, Dennis Quaid, Chris Rock, Rodrigo Santoro gibi geniş bir kadroyu izlediğimiz filmin yönetmenliğini ise Kirk Jones üstleniyor.




ÖZ HAKİKİ KARAKOL



Haftanın ikinci yerli komedisi olan Öz Hakiki Karakol'un başrolünde Leyla ile Mecnun dizisinin Bakkal Erdal'ı olarak tanıdığımız Cengiz Bozkurt'u izliyoruz. Dönemin ünlü dolandırıcılarından Eyüplü Halit’in efsane hayat hikayesinden serbest bir uyarlama şeklinde ilerleyen filmde, arkadaşlarıyla illegal işletilen bir kumarhaneyi soymak için sahte bir karakol kuran sakar bir ekibin komik maceraları anlatılıyor. Yönetmen koltuğunda televizyondan tanınan İbrahim Güler’in oturduğu Öz Hakiki Karakol emniyet mensupları tarafından indirimli olarak izlenebilecek.





SAĞ SALİM



Hayatını arabasıyla mal taşıyarak kazanan Salim bir gün kimsesiz birinin cenazesini Mersin'den Sivas'a ücretsiz götürmeyi kabul eder ve yollarda geçecek komik maceraları da böyle başlar. Yönetmen Ersoy Güler'in ilk uzun metraj yönetmenlik denemesi olan Sağ Salim, tamamı bir günde geçen bir komedi-macera filmi... Filmin başrolünde Salim rolüyle izlediğimiz Burçin Bildik'e Fulya Zenginer ve Alper Saldıran eşlik ediyor.





YAKICI BİR YAZ (Un Ete Brulant)


Fransız yönetmen Philippe Garrel, duygusal yoğunluğu fazla ve aşırı kırılgan karakterlere sahip filmleriyle festival izleyicisinin yakından tanıdığı bir isim. İlk gösterimini geçtiğimiz yıl 68. Venedik Film Festivalin'de yapan film, bir ressam ile bir aktris arasındaki ilişkiyi geri dönüşler ve çapraz bağlarla anlatıyor. Başrolde Monica Bellucci ve yönetmenin oğlu Lous Garrel'i izlerken, onlara Céline Sallette ve Jérôme Robart eşlik ediyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder